Vegyszerek a fürdőszobában!

Hihetetlen, de  nem is sejtjük, hogy nap, mint nap mit kenünk az arcunkra, mivel mosakszunk, vagy mivel mosunk fogat! Érdemes körül nézni a fürdőszobánk polcain, hogy a drága pénzen megvásárolt - "természetes" anyagokkal dúsított" - kozmetikumokban igazándiból mi is rejlik.

Ha már szappanokról van szó, nézzük meg először, hogy a vásárolt termékekben mit találhatunk?

hab2.jpg

Sodium Lauryl Sulfate: (SLS)

Allergén, illetve sejtméreg, lassítja a gyógyulási folyamatokat. Erős tisztító és nedvesítő hatású, a piperetermékek mellett felmosószerekben, gépi zsírtalanítókban is megtalálható. Az agyban, májban, szemben és szívben lerakódva maradandó károsodást okozhat. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését .

Sodium Laureth Sulfate:(SLS)

a Sodium-Lauryl-Sulfate alkoholos változata. Kevésbé irritáló, de komoly kiszáradást okozhat. A tisztálkodószerek más összetevőivel kölcsönhatásba lépve rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezését indikálhatja.

Dietanolamin (DEA):

Színtelen, kristályos alkohol, irritálja a bőrt és a nyálkahártyát, általában oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgeátorokhoz használják. Hidratáló hatású, puhává teszi a bőrt. A DEA nitrátokkal együtt feldolgozva, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyagokat szabadíthatnak fel.

Faggyú:

Az állati szövet bizonyos fajtája; olajtartalmú szilárd- és félszilárd-anyagokból áll. Szappanok, tisztító- és emulgeálószerek fő alkotórésze, kiváló táptalaj a baktériumok számára.

Triklozán:

szintetikus alapú tartósító- és fertőtlenítőszer, baktérium- és gombaölő hatása miatt számos kozmetikumban alkalmazzák, leginkább a fogkrémekben, antibakteriális krémszappanokban és lábápolókban. Allergiás tüneteket okozhat, elpusztítja a szervezet egészséges működéséhez szükséges organizmusokat, mivel nem tud különbséget tenni „káros” és „hasznos” kórokozó között. A bőr természetes védőköpenyét megbontva biztosítja a baktériumok szaporodását. Károsíthatja a májat, az emésztéshez fontos bélbaktériumokat, rákot is okozhat.

MDGN - metildibromo-glutaronitril:

Tartósítószer, mely súlyos bőrgyulladást és allergiás tüneteket válthat ki, a csecsemőkre és kisgyermekekre fokozott veszélyt jelent, mivel immunrendszerük sebezhetőbb, bőrük könnyebben átengedi a káros anyagokat A lemosható kozmetikumokban tusfürdőkben, szappanokban egytized százalékos koncentrátumban megengedett.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek:

Szintetikus, rákkeltő parfümanyagok. Olyan mennyiségben halmozódnak fel szervezetünkben, hogy már az anyatejben is kimutathatók. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki, irritálják a kötõhártyát és a légutakat.

 


Kritikusnak tartott összetevők:

 • Ásványi olaj, paraffin, szilikon: kőolaj lepárlási termékek – a bőrről nem szívódnak fel, eltömítik a pórusokat, akadályozzák a bőrlégzést, szárítják a bőrt

 • Natrium - laurylszulfát: olcsó habzó szer, allergizál, szárítja a bőrt

 • EDTA: komplexképző, a fémmaradványok közömbösítésére használják - toxikus, környezetszennyező anyag.

 • Methyl, -Propyl, -Buthylparaben: konzerválószerek – allergiát okozhatnak

 • PEG derivátok - mesterséges emulgeálószer – átjárhatóbbá teszi  a bőrt a többi káros anyag számára

A színanyagok között is vannak olyanok, amelyek irritálhatják a bőrt (Pl. anilin), s ezek még nehézfémsóktól is szennyezettek lehetnek. Optikai fehérítőt is keverhetnek a szappanokba. Ezt az anyagot környezetszennyező tulajdonsága miatt kritizálják a környezetvédők.

 

Hírek

 • KECSKETEJES SZAPPAN
  2012-02-08 20:11:56

  Már kapható a Kecsketejes Holdvirág Szappan!

  A kecsketejjel készült szappanok használata ajánlott érzékeny és száraz bőrűeknek, ekcémásoknak, valamint pattanással küzdő fiataloknak. Ajánlom azok számára is, akiknek  fontos a bőrük egészsége, hidratáltsága, hiszen a kecsketejben olyan ásványi anyagok találhatók, melyek egyeznek a bőrünk védőrétegében található anyagokkal. A szappanok illatmentesek, kellemes krémes habja ápol, és kíméletesen tisztít. Mindennapi használata javasolt egész testfelületre.

  Megvásárolható az Ökoverzum boltban,

  a Bányász Sporttelepen!

  kecsketejes-szappan.jpg

 • ITT MEGTALÁLOD!
  2011-12-03 14:34:19

  A szappanok, fürdőgolyók és ajándékcsomagok megtalálhatók és

  megvásárolhatók az ÖKOVERZUM Környezet és Egészségtudatos Boltban

  Ajkán, a Bányász Sporttelepen.

  382747_131743410269174_100003005480949_156646_1769837048_n.jpg

 • Ajándék csomag
  2011-05-17 17:56:45

  Névnapra születésnapra, pedagógus napra egyedi ajándékcsomagok kézműves szappanokból.

   

 • Pontos idő:
  2011-04-24 19:48:30

 • KEREKÍTŐ
  2011-04-19 13:25:55

  Kerekítő Ölbéli Játékklub Ajkán minden kedden a Bányász Sportpályán 10 órától.

  és minden csütörtökön délután 16.30-tól.

  www.kerekito.hu

  Gyertek, kerekítsük együtt a világot!

 • Szitakötő
  2010-08-26 22:08:32

   

   

  ..." Amiként a fény és megtörik egy-egy tárgyon, a szitakötőhöz kapcsolódó archetipikus erők is valtoznak a körülményektől függően...
  A szitakötő ... mint az új fény és öröm jelképe...
  A szitakötök visszatükrözik és felhasználják a napsugarat és a fényt. A fény a nap folyamán folyamatosan valtozik, mint ahogy szitakötő is keresztülmegy a maga átváltozásan... A szitakötő arra figyelmezteti az embert, hogy ő maga is fény, és sokféle hatékony módon tükrözheti a fényt, ha akarja. " Legyen világosság!" - igy ösztökéli az isten is az embert, hogy használja a kreatív képzeletet mint élete egyik hajtóerejét. Ez is része a szitakötő tanításának..."

Asztali nézet