HOLDVIRÁG SZAPPANOK

ELINDULTAK HÓDÍTÓ ÚTJUKRA

Első nagy bemutatkozásunk a Ma & Holnap Magazinban.

Egy lap a környezettudatosságról, fenntartható fejlődésről, vidékfejlesztésről, megújuló energiáról, a környezeti nevelés aktuális kérdéseiről tájékoztat bennünket kéthavonta megjelenő kiadványaiban.

A XII. évfolyam I. számában helyet kapott a HoldVirág szappan is.

Egy kis ízelítő a cikkből:


 

Szappan-opera

maesholnap.jpg

Egy civil börzével kezdődött minden. 2010-ben már készülődtek a civilek a következő évi programokra, akciókra, amit Európában az önkéntességnek szenteltek. Bemutatkoztak itt kézműves egyesületek mesteremberei, hagyományokat óvó szervezetek, környezetvédők, sérült embereket foglalkoztató intézmények. Az egyik kézműves sátránál mindig hosszú sorok álltak, az illatfelhő már messziről csalogatta a nézelődőket. Kézműves szappanok hirdették magukat a puszta pasztellszínekből álló látvánnyal és a lelket melengető illatanyagokkal.

 

Katona Ági órákig figyelte az érdeklődők arcát, kérdéseit, élményeit, estére pedig megszületett benne az elhatározás, hogy kézműves szappant fog készíteni. Körültekintően járt el, hiszen addig számára ismeretlen alapanyagokat, kémiai fogalmakat és reakciókat kellett megismernie. Talán egy hét telt el, mikor is felhívta barátait bemutatni az első szappankreációkat.

Római kémia
A szappan szó valószínűleg a rómaiaktól ered, ők egy szapó nevű anyaggal tisztálkodtak, bár az is lehet, hogy a keltáktól, akik az állati zsiradékból és a növényi hamuból készített terméket szaipónak nevezték. Az ókori Plinius szerint a szappan készítését a gallok és a germánok találták fel, akik azonban azt nem tisztálkodásra, hanem hajuk sárgítására használták.

Egy biztos, a római birodalomban a fürdők nagyon kedveltek voltak, a szappan mégis nagyon lassan terjedt el, külleme és illata nem volt vonzó, hiszen állati zsírokból főzték nyers alkáliákkal. Inkább tisztítottak és mostak vele. Franciaországban és Olaszországban Kr. u. 1000 körül kezdték meg a szappan ipari gyártását, és a korabeli leírások szerint szörnyű szagok terjengtek ezek környékén a felhasznált állati zsiradékok miatt. Később már inkább házilag állították elő a szappant, hiszen az alapanyag rendelkezésre állt a ház körül. Nagyanyáink az áztatást hamulúggal végezték, a mosás teknőben, a saját készítésű szappannal történt....

(Részlet. A cikk teljes terjedelemben elolvasható : Ma&Holnap folyóirat XII. évfolyam 1. szám)

 

A következő állomás a GREEN EXPO volt, a Papp László Sportarénában mutatkozott be a kollekció:

a-stand.jpg

Greenexpo 2012 - 2012. március 23-24-25.,

Greenexpo Magyarország egyetlen lakossági környezetvédelmi kiállítása, melynek célja, hogy bemutassa, és a nagyközönséggel megismertesse azokat a környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat és újdonságokat, amelyekkel tudatosan óvhatjuk saját szűkebb környezetünket.

Itt láthatjátok a standunkat:

csucsforgalom.jpg

Csúcsforgalom a pultnál! Vigyor

 

csendelet.jpg

Hírek

 • KECSKETEJES SZAPPAN
  2012-02-08 20:11:56

  Már kapható a Kecsketejes Holdvirág Szappan!

  A kecsketejjel készült szappanok használata ajánlott érzékeny és száraz bőrűeknek, ekcémásoknak, valamint pattanással küzdő fiataloknak. Ajánlom azok számára is, akiknek  fontos a bőrük egészsége, hidratáltsága, hiszen a kecsketejben olyan ásványi anyagok találhatók, melyek egyeznek a bőrünk védőrétegében található anyagokkal. A szappanok illatmentesek, kellemes krémes habja ápol, és kíméletesen tisztít. Mindennapi használata javasolt egész testfelületre.

  Megvásárolható az Ökoverzum boltban,

  a Bányász Sporttelepen!

  kecsketejes-szappan.jpg

 • ITT MEGTALÁLOD!
  2011-12-03 14:34:19

  A szappanok, fürdőgolyók és ajándékcsomagok megtalálhatók és

  megvásárolhatók az ÖKOVERZUM Környezet és Egészségtudatos Boltban

  Ajkán, a Bányász Sporttelepen.

  382747_131743410269174_100003005480949_156646_1769837048_n.jpg

 • Ajándék csomag
  2011-05-17 17:56:45

  Névnapra születésnapra, pedagógus napra egyedi ajándékcsomagok kézműves szappanokból.

   

 • Pontos idő:
  2011-04-24 19:48:30

 • KEREKÍTŐ
  2011-04-19 13:25:55

  Kerekítő Ölbéli Játékklub Ajkán minden kedden a Bányász Sportpályán 10 órától.

  és minden csütörtökön délután 16.30-tól.

  www.kerekito.hu

  Gyertek, kerekítsük együtt a világot!

 • Szitakötő
  2010-08-26 22:08:32

   

   

  ..." Amiként a fény és megtörik egy-egy tárgyon, a szitakötőhöz kapcsolódó archetipikus erők is valtoznak a körülményektől függően...
  A szitakötő ... mint az új fény és öröm jelképe...
  A szitakötök visszatükrözik és felhasználják a napsugarat és a fényt. A fény a nap folyamán folyamatosan valtozik, mint ahogy szitakötő is keresztülmegy a maga átváltozásan... A szitakötő arra figyelmezteti az embert, hogy ő maga is fény, és sokféle hatékony módon tükrözheti a fényt, ha akarja. " Legyen világosság!" - igy ösztökéli az isten is az embert, hogy használja a kreatív képzeletet mint élete egyik hajtóerejét. Ez is része a szitakötő tanításának..."

Asztali nézet